Köténysztorik by Barside

Milyen a Phlodni koktélba zárva? Bemutatja a Bar Pharma!

2019. február 03. 11:17 - barside

Interjú Los Péterrel, az egyedülálló Bar Pharma megalkotójával

Los Péterrel üzletünkben a Barside Work Line-ban találkozom, ahol legelső dolgunk egyedi kötényének az összeállítása. Nem volt nehéz, mert Péter mindenre rábólintott, amit mutattunk neki. Azt mondta utál döntéseket hozni, ezért ránk bízza az alkotást. Természetesen ezt nem hagytuk annyiban és a végén majdnem elcsábítottuk egy aranyos és egyben vicces rókás mintával, a választás azonban végül másra esett. Hogy milyen is lett Péter  köténye arról a cikk végén rántjuk le a leplet.

Története 1997-ben kezdődött a Bacardi mixersuliban, ahová pénzt gyűjteni ment Ausztráliai útjához. Itt még csak Royal vodka, Triple sec és Caribic likőr állt rendelkezésre a koktélkészítéshez. Lime-ért egészen Bécsig kellett utazni, koktélcseresznyéről pedig álmodni sem mertek. Akkoriban egy koktélnál csak az volt a fontos, hogy kék legyen vagy tejszínes.

Péter elárulta, hogy mindent szívesen kipróbál, mert csak így tudja megállapítani, hogy tetszik-e neki az adott téma. Végzett teherliftkezelői és valutapénztárosi tanfolyamot, elkezdte az építészmérnöki szakot az egyetemen, de a végén mégis a bartenderek világát választotta, ami viccesen szólva "alkoholistáknak való vidék".

Kevert koktélokat Siófokon, dolgozott a Jukeboxban, ahol a legkülönfélébb ízvilágú amerika típusú shakek készítésének fortélyait sajátíthatta el, majd a Cactus Juice Bar-ban, ahol már drágább italokkal is foglalkozhatott.

Beszélgetésünk során szóba került a molekuláris gasztronómiai is. Mesélt arról, hogy mit mivel lehet párosítani, milyen formában lehet tálalni. Az egyik kedvencem a Pina Colada zselé virág kaviár, ami dekorációként szolgál.

Azt is megtudtam, hogy mit tesznek abba a koktélba, amiből egy pohár majdnem 20.000 forintba kerül. Ebben a pohárban nagyon drága rumok harmonizálnak együtt, melyek összekeveréséhez bátorság kell. :)

A Bar Pharma koktéllapján fellelhetőek olyan különlegességek, mint New York Cheesecake Martini,vagy a Phlodni (stílusosan ph-val írva ;) ) A Phlodni alkotóelemei között szerepel többek között almaszirup, frissen pörkölt mák, sőt vörös sör is. Így lehet egy süteményből ínycsiklandó italt varázsolni.

Régebben csak Péter alkotta meg a koktéllapot, ma már azonban a srácok is előállhatnak saját ötleteikkel. Az azonban fontos, hogy ha van egy szirup, hab vagy püré felbontva, az legalább két ital alapanyaga legyen.

Kedvenc itala a rum, de ha egy vendég mellette mondjuk egy Phlodnit kér, gyakran ő is becsatlakozik.

Péter első dolga ha hazaér, hogy kutyát sétáltasson. Otthon ugyanis két 17 éves jószág várja, akiket befogadott. Ők a kis családja, Máltára is mennek vele bárlátogatásra. 5500 km-t tesznek meg kocsival, ugyanis Péter nem utazik olyan járművel, amiből nem tud akkor kiszállni amikor szeretne. Kilőve tehát a repülő, hajó, de a metró is tiltólistás.

Kíváncsi voltam arra is, hogy mit gondol a koktéltrendekről, van-e ilyen, követi-e ezeket? Említette, hogy a Forbes jósolt párat 2019-re, amit ők már tavaly megcsináltak.

Ilyen például az alkoholmentes gin ízű ital a Seedlip. Így akkor is megihatsz egy Gin Tonicot, ha épp vezetned kell utána.

A másik trend a különböző italok és ételek párosítása, ami szerinte már 2-3 éve jelen van. Péterék a bárban szeretnek saját trendet diktálni. Előnyben részesítik a magyar alapanyagokat, így kerülhet bele egy italba például a disznózsír. Eddig el sem tudtam volna képzelni, hogy egy zsírral átmosott italból finom koktél sülhet ki és lássatok csodát. Színesíti még a palettát kandírozott rókagomba és sör ízű vaj is.

A Bar Pharma 15 férőhelyes, ehhez képest előfordult már olyan is, hogy háromszor annyian préselődtek be a csöppnyi helyre. Ebből adódik a probléma, hogy gyakran maradnak hoppon az arra tévedők. Rengeteg a külföldi, voltak már olyan vendégek is, akik hátizsákkal egyenesen a reptérről érkeztek hozzájuk, ugyanis az interneten rájuk találtak. Ez a bár 15 emberre épült, így lehet csak fenntartani azt a hangulatot, amit megálmodtak. Nem várhat egy ember 30 percet a koktéljára, így a minőség rovására menne, ha több vendéget fogadnának.

Tervben van egy másik hely megnyitása, azonban Péter itt már nagyobban gondolkozik. Azt mondta ennek a befogadóképessége 60-70 fő alatt már semmiképp nem lehet, tanulva az eddigiekből.

Most pedig elérkeztünk a várva várt kötény bemutatásához. Ahogyan azt az elején említettük Péter szolid kötényt szeretett volna, így esett a választás a barna csíkos anyagra. Mivel nem dolgozik már aktívan, csak néha kever egy-egy koktélt, azt is inkább idegeneknek, ezért egy kis lazaságot és jópofaságot is szeretett volna belevinni. Így került belülre a mexikói halálfejes minta, amit nagyon szeretett volna, de túl sokan használják, ezért rejtve jelenik meg a kötényben. Funkcionalitás tekintetében a névjegykártyatartó volt fontos és középen két nagy zseb, ahová a rumos üveget lehet tenni, ez esetben pedig szivarra cserélni a névjegyeket.

Most pedig tekintsétek meg az elkészült művet! :)

 lospeterkoteny.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barside.blog.hu/api/trackback/id/tr6614584892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása